Schimburi internaționale

IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) este cea mai importantă structură organizatorică a asociațiilor studențești de la nivel mondial, având ca parteneri în proiectele sale Organizația Mondială a Sănatății, UNESCO – The United Nations Scientific, Cultural and Educational OrganizationUNAIDS – The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, The United Nations Populations Fund și multe altele. Constituită în 1951, IFMSA însumează un număr de 139 de organizații membre din toate continentele, reprezentând un număr de peste 1 milion de studenți mediciniști.

Standing Committee On Professional Exchange (SCOPE) este primul departament înființat în cadrul IFMSA în anul 1951. Format din 8 țări europene la început, departamentul s-a transformat în timp în cel mai mare program de schimburi studențești din întreaga lume. În toți acești ani au beneficiat de stagiile SCOPE mai mult de 1,5 milioane de studenți. Programul oferă astfel studenților posibilitatea de a face practica de vară în clinici din străinătate, sub atenta îndrumare a cadrelor medicale.

Standing Committee on Professional Exchange (SCORE) este unul din cele 6 departamente ale IFMSA, ce oferă peste 2800 de proiecte de cercetare unui numar impresionant de 1800 de studenți mediciniști din întreaga lume. Prin intermediul acestuia, studenții au oportunitatea de a beneficia timp de o luna de burse de cercetare în alte țări, care au drept rol deprinderea principiilor de bază ale cercetării medicale (precum studiile de literatura, de culegere a datelor, scrierea științifică, munca de laborator, statistici etc).

Pentru mai multe detalii puteți consulta pagina de instagram SCOPE&SCORE IAȘI

Schimburi naționale – Transmed

TransMed este un program de schimburi interuniversitare realizat între 11 centre universitare medicale, respectiv: Chisinău, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Sibiu, Târgu-Mures, Timisoara, Galați, Brasov si Bucuresti.

Timp de o săptămână, studenţii aflați în anii II-VI de studiu, implicaţi în acest schimb de experienţă, participă la cursuri şi stagii împreună cu studenţii facultăţii care îi găzduieste. Fiecare centru universitar participă atât prin promovarea proiectului, selecţia şi trimiterea studenţilor în alte centre cât şi prin acceptarea de studenţi, acomodarea acestora şi asigurarea unei bune desfăşurări a proiectului la nivel local. Studenţii au astfel ocazia de a trăi o experienţa constructivă într-un alt mediu universitar şi de asemenea pot relaționa cu medicinistii si cadrele didactice din alte orase.

Pentru mai multe detalii puteți consulta pagina de Instagram a programului .

Cum pot participa la schimburile studențești?

Studenţii pot participa în cadrul schimburilor internaționale (SCOPE&SCORE) si naționale (TRANSMED) prin completarea formularelor de înscrieri specifice. Perioadele de înscriere sunt anunțate din timp, atât pe site-ul SSMI, cât si pe paginile de Facebooși și Instagram ale societății. Dosarul trebuie sa reflecte atat performanțele academice, cât si implicarea studentului în activitățile extracuriculare. În final, după calcularea punctajului si afisarea clasamentelor, studenții pot alege fie țara, fie centrul universitar în care doresc să fie repartizaţi.