Îmi face o mare plăcere să vă urez „Bine ați venit!” – atât în rândurile studenților rector_umfiasiUniversității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, cât și în ceea ce-i auziți poate pe părinții voștri numind nostalgic „studenție”.

Studenția este o etapă a vieții pe care vă asigur că n-o veți uita. E „copilăria vieții de adult”, primii ani în care veți începe să simțiți viața în plină lumină, ceva mai departe de umbra protectoare a familiei care (și voi o știți mai bine!) acceptă uneori cu dificultate că nu mai sunteți copii. Îmi place să cred că oamenii pe care îi veți întâlni în Universitatea noastră – fie ei cadre didactice sau colegi din ani superiori – vor face această tranziție plăcută și memorabilă pentru voi.

Studenția este în același timp o etapă a devenirii voastre ca indivizi, dar și ca oameni în societate. Spuneți-i meserie sau vocație, job sau carieră – medicina, indiferent de specialitatea pentru care optați, e un drum cu sens unic și fără sfârșit. Și nu ați ales un drum ușor, este onest să v-o spun. Veți avea de asimilat multă informație, va trebui să înțelegeți mecanisme funcționale complexe și să aveți răbdarea și perseverența de a pune în mintea dumneavoastră toate piesele puzzle-lului în ordinea corectă. Nu peste mult timp veți descoperi că, mai mult decât orice altă profesie, medicina te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om.

În ceea ce ne privește pe noi, echipa de conducere a Universității, vă asigurăm că facem tot ce ne stă în putință pentru a vă face acest drum mai ușor: prin echipa de cadre didactice, prin personalul administrativ, prin dotările pe care vi le punem la dispoziție încercam zi de zi să construim pentru voi un mediu de studiu cât mai aproape de ideal.

Parte a acestui efort este și decizia Universității de a nu organiza o nouă sesiune de admitere în toamnă. Veți fi deci mai puțini, dar veți beneficia de mai mult, în tot ce va însemna viața dumneavoastră de studenți mediciniști. Ne așteptăm de la voi să ridicați această mănușă și să fiți acea generație remarcabilă care va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă.

În loc de concluzii, am păstrat câteva rânduri pentru o rugăminte și o urare pentru voi.

Rugămintea mea este ca în toți anii studenției să țineți permanent proaspătă în minte responsabilitatea pe care o veți avea ca absolvenți de învățământ medical superior. Ca medici veți avea adesea, poate zilnic, în fața voastră oameni în suferință, oameni care vor depinde de voi și care vor cere mult de la voi. Pregătindu-vă profesional astăzi în băncile facultății vă pregătiți, de fapt, ca mâine să nu-i dezamăgiți.

Urarea e simplă: să vă găsiți vocația în profesia pentru care începeți să vă pregătiți astăzi. Veți fi atunci cu adevărat oameni fericiți și împliniți și veți înțelege ușor de ce halatul alb e una dintre cele mai onorabile și respectate uniforme, oriunde în lume.

Succes, dragii mei și drum bun!

Prof. dr. Viorel Scripcariu

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași