Viața de student nu se rezumă doar la frecventarea cursurilor și laboratoarelor sau la a învăța la anatomie sau fiziologie. Ca student ai multe oportunități cu care poate nu te vei mai întâli niciodata, ai entuziasmul specific vârstei și multe calități și abilități pe care vrei să le șlefuiești până să înfrunți lumea în întregimea ei. Experiența într-un ONG cumulează toate aceste caracteristici, iar voluntariatul într-o organizație studențească este inedit.
Participarea la proiectele unui ONG studențesc este o chestiune de preferințe, priorități și aspirații. Motivele să te implici sunt destule: vrei să îți petreci timpul liber productiv, îți îmbunătățești CV-ul, îți dorești să faci ceva în folosul comunității din care faci parte, vrei să cunoști oameni noi și să îți faci prieteni care îți împărtășesc interesele sau să te dezvolți cât de mult poți, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.
A face parte dintr-un ONG este până la urmă alegerea ta! Din acest motiv noi îți venim în ajutor cu informații despre organizațiile care își desfășoara activitatea în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
Societatea Studenților Mediciniști Iași
Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI) este continuatoarea celei mai vechi organizaţii studenţeşti non-guvernamentale, non-profit, care are ca scop apărarea intereselor profesionale şi sociale, promovarea libertății de opinie, de alegere şi de acţiune ale studenţilor Facultăţii de Medicină.
SSMI este membru fondator al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), având astfel drepturi depline în International Federation of Medical Students` Associations (IFMSA), cea mai mare organizaţie studenţească din lume cu peste 100 de ţări membre. FASMR reprezintă interesele studenţilor medicinişti din România, având parteneriate cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din România.
SSMI este totodată şi membru cu drepturi depline în Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cea mai activă organizaţie naţională a studenţilor, care desfăşoară numeroase campanii de amploare naţională, ce urmăresc îmbunătăţirea nivelului de trai şi a condiţiilor de învăţământ ale studenţilor români.
SSMI a fost înființată de studenți pentru studenți, care își propune să creeze oportunități de: educație complementară; manifestări sociale diverse și manifestări științifice pe teme medicale; formare profesională a viitoarelor cadre medicale; dezvoltare a abilităților manageriale, de lucru în echipă, de prezentare și de comunicare.
Dorința de a veni în srijinul studenților îsi are originea în conștientizarea necesității dezvoltării membrilor societății ca persoane polivalente, ce influenţează în sens pozitiv viaţa celor din jurul lor și în conștientizarea faptului că un cadru medical, pentru a fi cu adevărat performant, are nevoie de mai mult decât cunoştinţele teoretice – are nevoie de altruism, comportament etic, responsabilitate. Prin numeroasele proiecte implementate de departamentele societății, se încearcă dezvoltarea tuturor acestor abilități și calități, care vor servi la îmbunătățirea serviciilor medicale furnizate de persoane bine pregătite. Fiecare proiect organizat are ca scop soluționarea anumitor probleme precum: lipsa educației sanitare în școli, frica față de mediul spitalicesc a copiilor, lipsa sprijinului copiilor din orfelinate și a vârstnicilor din azil, lipsa donatorlor de sânge, lipsa informării populației asupra posibilităților de screening în diferite forme de cancer, asupra utilizării incorecte a antibioticelor, asupra abordării unui stil de viață sănătos, necunoașterea drepturilor și a îndatoririlor, lipsa activităților sportive.
Studenții au astfel oportunitatea să se implice activ în soluționarea problemelor identificate în comunitatea locală și să constituie suportul dezvoltării personale și profesionale a colegilor lor.
Pentru a te înscrie ca voluntar în SSMI, trebuie doar să urmărești pașii descriși AICI
Departamente și Divizii
-
SCOME – Departamentul de Educație Medicală
Acest departament are ca scop sprijinirea procesului educațional prin implementarea de proiecte menite să asigure calitatea pregătirii profesionale și responsabilizarea studenților privind implicarea activă în procesul didactic.
Organizarea de workshopuri contribuie la perfecţionarea continuă a educaţiei teoretice primite în timpul orelor de curs prin activități de tip “hands-on”. Acestea acoperă diferite teme: medicină de urgenţă, chirurgie, anestezie şi terapie intensivă, limbajul semnelor. De asemenea, poți participa la proiectele pe care le organizăm, cum ar fi „Limbajul semnelor”, „Atelierul de Paliație” sau „13 Seri de Psihoterapie”.
-
SCOPE&SCORE – Departamentele de Schimburi Internaționale
În cadrul acestor departamente se desfăşoară schimburi studenţeşti la nivel internaţional. Aceştia au oportunitatea de a călători într-o ţară străinăşi de a-şi desfăşura practica de vară timp de o lună împreună cu alţi studenţi la medicină, ce provin din diferite ţări ale lumii. De asemenea,şi noi primim tineri străini medicinişti în centrul nostru, fiind o ocazie deosebită pentru noi de a socializa, de a ne face prieteni şi de a cunoaşte diferite culturi si tradiţii
-
SCOPH – Departamentul de Sănătate Publică
Unul dintre cele mai bine dezoltate departamente ale SSMI, departamentul de sănătate publică are scopul de a educa și de a informa cu privire la diferite probleme de sănătate publică, bazându-se pe noțiunea de prevenție.
La „Teddy Bear Hospital” vei avea ocazia să devii un doctor pentru ursuleții de plus pentru ca, prin joc, să le arăți copiilor ca vizitele la doctor sunt important, utile și pot fi chiar distractive. Campania “Donează sânge! Fii erou!” este cel mai amplu program studențesc de donare de sânge organizat de SSMI împreună cu Centrul de Donare și Transfuzii Iași. „Micii sanitari” are ca scop motivarea copiilor și, prin ei, a populației generale, în a avea un comportament sănătos. Timp de 2 luni poți deveni profesor pentru copii din clasele II-IV, învățându-i noțiuni de anatomie, fiziologie, mediu, prim ajutor, igienă, siguranță în trafic. „Road Safety” presupune desfășurarea unei simulări de accident cu victime multiple și susținerea cursurilor Basic Life Support (BLS) în licee cu ajutorul reprezentanţilor de la: Pompieri – SMURD, Inspectoratul județean de Poliție, Poliția Rutieră Iași și Primăria Municipiului Iași. „Sănătate rurală” presupune vizite ale studenților în commune defavorizate din zona noastră pentru a informa și, poate cel mai important, pentru a-și practica abilitățile de diagnostic și tratamet în urgență ale diverselor afecțiuni. Studenții pot așadar da sfaturi si direcționa potențiali pacienți spre îngrijiri medicale de specialitate.
-
SCORA – Departamentul de Educație Sexuală și Reproductivă, inclusiv HIV/SIDA
Acest departament are principalul rol de informare a populației asupra riscurilor contactării unei boli cu transmitere sexuală și asupra modalităților de prevenție. De asemenea, organizează evenimente ce încurajează nediscriminarea persoanelor seropozitive, dar și analiza unor subiecte controversate, discutând argumente valide și ghidați fiind de cadre medicale și universitare.
„Octombrie – luna internațională de luptă împotriva cancerului de sân” are ca scop informarea în masă a populației cu privire la cancerul de sân – ce înseamnă, modalități de diagnostic și cel mai important, modalități de prevenție. Perioada de desfășurare este întreaga lună octombrie, atunci când se organizează împărțirea de pliante și fundițe roz – simbol al luptei împotriva cancerului de sân –, o fundă umană (Human Pink Ribbon) – pentru a atrage atenția cu privire asupra importanței prevenției – și un workshop intitulat Cancerul de sân: Atitudini, Așteptări, Curaj!, în cadrul căruia studenții fac exerciţii de comunicare cu pacienții aflați în această situație, de comunicare a unui astfel de diagnostic şi află cum pot reacţiona la o astfel de veste rudele pacienților. „Rămâi Negativ!” și „Happy and Healthy” se bazează pe discuții libere cu elevi de liceu în timpul a 2 întâlniri de câte o oră cu fiecare clasă de liceu, în care vorbim întâi de anatomia aparatului reproducător, despre igiena acestuia, metode contraceptive, iar în cea de-a doua oră li se spune despre bolile cu transmitere sexuală. „Realitate și prejudecăți despre Droguri” se derulează sub forma unei discuții cu elevii de liceu cu privire la droguri, la efectele inițial euforizante, dar ulterior nefaste și distructive ale acestora. În „Seara lumânărilor aprinse” vom comemora persoanele infectate cu HIV. „Totul despre Genuri” este un workshop de cunoaștere a diferențelor dintre genuri, a multitudinii acestora, dar și de autocunaștere a toleranței de care suntem capabili.
-
SCORP – Departamentul de Drepturi ale Omului, Refugiaţi şi Pace
SCORP își justifica existența prin încadrarea umanității într-un context socio-cultural tot mai instabil. Poți, implicându-te în proiectele acestui department să devii un adevarat purtători de cuvânt ai Drepturilor omului, Refugiaților și Păcii.
Initiativa Orfelinatelor (Orphanage Initiative România) este un program internațional de voluntariat inițiat de IFMSA și susținut național de către FASMR, în 5 centre din România: București, Iași, Craiova, Oradea, Timișoara și Cluj-Napoca. Vei avea ocazia să interacționezi cu copii din centre de plasament cu scopul de a-i influența pe aceștia pozitiv prin activități artistice, de creație, cât și educaționale, învățarea unor deprinderi noi și bineînțeles, oferirea de sfaturi pentru o igienă și o alimentație corespunzătoare. Obiectivul final urmărit este stabilirea unei relații de prietenie bazată pe încredere și afecțiune pentru a putea suplini “golurile” emoționale ale copiilor și pentru ca aceștia să se poată folosi de sprijinul nostru pentru o dezvoltare emoțională și intelectuală armonioasă. În timpul „Cercul de bioetică” te invităm la seri de film în amfiteatrele univesității. Filmele pe care le vom urmari ating probleme de etică și responsabilitate medicală și sunt urmate de o dicuție informală, în prezența unui specialist în domeniu. La „Cu drag bunicilor” facem vizite periodice la căminul de bătrâni pentru a asculta povești incredibile de viață, pentru a juca șah sau pur și simplu pentru a spune o vorbă bună. De multe ori, dăm și consultații medicale și ne convingem „bunicii” că viața merită trăită din plin chiar și la vârste înaintate.
-
DMU – Departamentul de Medicină deUrgență
Departamentul de Medicină de Urgență vă oferă șansa de a fi voluntari în cadrul Unității Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”
7. Departamentul International
Departamentul Internațional este un departament care vizează toţi studenții facultăţii, reuşind să stimuleze studenţii să traverseze barierele lingvistice. Departamentul are scopul de a promova schimbul intercultural, pornind de la faptul că toţi studenţii au în comun integrarea în domeniul medical şi dorinţa de a acţiona local, găndid global. Astfel, unele din proiectele deja amintite sunt derulate şi în limba engleză, vizând grădiniţe şi şcoli cu program de predare intensivă a limbii engleze.Se reuşeşte astfel implicarea studenţilor străini în activităţile locale, iar ei işi aduc contribuţia cu unicitatea şi dăruirea lor.
8. Departamentul de Cultură
Departamentul de Cultură îți oferă alternative interesante de petrecere a timpului liber pentru că știm că ești un adevărat artist. Te așteptam la audiții pentru Corul „Ceata de medicinişti”, Trupa de teatru „Suntem Celebri” sau Trupa de dans „MedDance”.
9. Departamentul de Sport
“Mens sana in corpore sano” – “O minte sănătoasă într-un corp sănătos”
Din acest citat a luat naștere și dorința noastră de a îmbina viața de student, unde învățatul ne acaparează pe zi ce trece, cu diverse activități sportive pentru un stil de viață plăcut și sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Deoarece dorim să îmbinăm doza de competiție și adrenalina fizică, nu doar cea mentală, ne-am gândit la câteva idei de proiecte care să poată fi abordate de oricine.
10. Divizia de Training
Divizia de Training a Societăţii Studenţilor Medicinişti Iaşi îți oferă oportunitatea dezvoltării şi dobândirii de noi cunoştinţe, abilităţi şi atitudini prin intermediul trainingurilor susţinute de traineri abilitaţi şi instruiţi la sesiuni naţionale de TNT (Training New Trainers) organizate de traineri IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) cu experienţă. Trainingurile sunt o modalitate interactivă de învăţare, îmbinând teoria cu multe jocuri, aplicaţii şi simulări în vederea creării unui cadru cât mai relaxant şi plăcut participanţilor.
Trainingurile acoperă teme diverse de la Motivation, Time Management, Public Speaking, Communication skills la Body Language, Patient-Doctor communication, Leadership skills sau Group Dynamics. Trainingurile se desfășoară intr-un spaţiu informal, în care te vei simți cofortabil să interacţionezi, iar activităţile implică exerciţii de relaţionare, dar şi de autocunoaştere.
11. Divizia de Fundraising
Această divizie a fost înfiinţată datorită necesităţii de a susține desfăşurarea activităţilor demarate pe parcursul anului. Divizia are rolul de a redacta cereri de finanţare şi proiecte care să justifice necesitatea fondurilor. Totodată, are scopul de a intra în contact cu potenţialii sponsori ce pot sprijini societatea în derularea iniţiativelor.
12. Divizia de PR & Imagine
Divizia de PR&Marketing a fost înființată pentru ca informațiile de la SSMI să ajungă cât mai ușor la stundeți și pentru a populariza proiectele noastre în comunitate prin intermediul mijloacelor mass-media (TV, presa locală&natională, radio, internet).
13. Divizia de IT&Grafică
Pentru toate acţiunile SSMI se realizează afişe, pliante, fly-ere, broşuri şi alte materiale necesare, la redactarea cărora participă Divizia IT. Tot în activităţile acestei divizii intră atât întreţinerea site-ului asociaţiei şi al congresului, cât şi asigurarea bunei funcţionări a aparaturii “din dotare”. Este o divizie locala a SSMI, dar cu o importanţă deosebită.
Societatea Studențească de Chirurgie din România
Scrisoare către studentul medicinist,
Felicitări, bobocule!
În sfârșit ai ajuns și tu student la Medicină! Tata își umflă pieptul de mândrie că în familie a mai apărut un savant, mama își mai șterge și acum o lacrimă gândindu-se ce frumos va sta numele tău pe ușa unui cabinet dintr-un prestigios spital, iar bunica este sigură că speranța ei de viață va crește cu cel puțin 10 ani după ce tu îți vei lua licența cu 10 și felicitările de rigoare!
În sfârșit vei avea și tu parte de multe lucruri noi: cursuri peste cursuri cu o grămadă de termeni noi și alambicați, lucrări practice și colocvii ce îți vor face inima să te învețe încă din anul întâi ce e tahicardia, nopți nedormite și… multe altele (surpriză!).
Copleșit de tot noianul acesta de noutăți și obligații, nu crezi că ai avea nevoie de un loc în care să-ți testezi abilitățile practice, unde să înveți și să execuți manevre chirurgicale și unde să te simți mai aproape de visul tău de a deveni chirurg? Cu siguranță că DA, și de aceea te invităm să te alături celor din SSCR!
Ce este SSCR?
Societatea Studențească de Chirurgie din România este o societate non-profit, non-guvernamentală, apărută din nevoia de a ajuta viitorii medici să-și descopere adevărata vocație.
Care este scopul nostru?
De a promova informația medicală, în special din domeniul chirurgical, printre studenții interesați de medicina intervențională și de a crea un mediu propice de pregătire și schimb de experiență prin organizarea de workshop-uri, conferințe, tabere și alte activități.
Încercând să faciliteze acumularea de cunoștințe și de experiență practică, ea se adresează atât studenților cât și medicilor prin inițierea unor programe de cercetare comune în domeniul chirurgiei.
Scurt istoric
SSCR s-a înființat în București în 2003 și a primit identitate juridică și fiscală în 2004. Ca o legitimare a rolului și activității sale, în cei peste 13 ani de activitate, societatea s-a dezvoltat continuu apărând filiale în mai multe centre universitare, din 2008 activând și în Iași. Ca bilanț SSCR a pregătit în scurta sa existență aproximativ 15000 de participanți în cele 330 de workshop-uri, totalizând peste 1600 de zile dedicate dezvoltării abilităților practice în domeniul chirurgical și a manevrelor chirurgicale de bază.
De la înființare și până în momentul de față SSCR a devenit tot mai prezentă în centrele universitare, având în prezent 10 filiale pe plan național (București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Tg. Mureș și Timișoara).
Structura noastră:
Fiecare filială are în componență:
- președinte;
- vicepreședinte comunicare;
- vicepreședinte tehnici chirurgicale;
- trezorier;
- secretar;
- departamente:
- fundraising;
- human resources;
- IT;
- logistică;
- PR;
- social;
- științific;
- tehnici chirurgicale
- IR;
NB: Și tu poți face parte din echipa noastră!
Ce facem noi?
Workshop-uri de bază precum Knots&Sutures și Basic Surgical Skills, dar și specializate, precum Basic Cardio Vascular Surgical Skills, Basic Laparoscopic Surgical Skills, Basic Plastics and Reconstructive Surgical Skills, Basic Vascular Surgical Skills, Ophthalmological Surgical Skills, Advanced Digestive Surgical Skills, Advanced Urology Surgical Skills, Orthopedic Surgical Skills și Neuroendovascular Skills.
Întâlniri lunare ale societăţii, veritabile sesiuni de comunicări ştiinţifice unde studenţii şi medicii invitaţi prezintă lucrări din domeniul chirurgical.
Tabere – cel mai propice mod de a îmbina utilul cu plăcutul, de a crea noi punți de legătură între filiale, mai bine spus știință și distracție: Orthopedic Surgery Camp, Neurosurgery Camp (Iași), Surgery Summer Camp (Constanța), The International School of Experimental Microsurgery, The International School of Advanced Surgical Skills, Emergency Medicine Summer School (Cluj-Napoca), Trauma Camp, Advanced Skills in Trauma and Wound Management (București).
Ce poți face tu?
- să participi alături de noi la workshop-uri. Călătoria ta în lumea fascinantă a chirurgiei va începe cu Knots&Sutures. Aici vei învăța tehnici elementare privind asepsia și antisepsia, instrumentarul chirurgical, tehnica spălării pe mâini precum și îmbrăcarea corectă a măștii, bonetei, halatului chirurgical si a mănușilor, managementul plăgii, noduri și suturi de bază. Vei continua apoi cu Basic Surgical Skills care îți va consolida cunoștințele acumulate și în care vei executa manevre de finețe folosite în special în chirurgia digestivă și cea vasculară. Aceste două workshop-uri sunt obligatorii și creează premiza de a accede la un nivel superior putând participa apoi la workshop-urile specializate menționate mai sus. Pentru a putea avea acces la aceste activități va trebui să plătești o taxă accesibilă fiecărui student.
- să te înscrii ca membru cotizant al societații achitând taxa anuală de membru în valoare de 50 RON care îți dă posibilitatea să beneficiezi de reducerea taxei de participare la toate activitățile SSCR.
De ce să devii membru?
Pentru că suntem o organizaţie care promovează competenţa şi performanţa. Prin manifestările pe care le-a organizat, SSCR tinde să crească calitatea educaţiei medicale româneşti, în special calitatea pregătirii individuale a celor ce se pregătesc pentru o carieră chirurgicală. Cert este că peste 80% dintre foştii membri ai SSCR au devenit rezidenţi în specialităţi precum Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Oftalmologie, Chirurgie Toracică, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Plastică, Ortopedie şi Traumatologie, Chirurgie Pediatrică, Neurochirurgie, Urologie și Chirurgie Cardio-Vasculară, ceea ce denotă că într-adevăr scopul nostru a fost atins.
Dacă am reușit să-ți stârnim interesul și vrei sa iei parte la activitățile noastre, te invităm să afli mai multe intrând în grupul nostru de pe facebook: https://www.facebook.com/groups/179210102098819/ sau pe site-uloficial: www.sscr.ro/iasi .