livestreamlogoDragă bobocule, bine ai venit la UMF “Grigore T. Popa”, Iaşi! O Universitate cu tradiţie, care se respectă şi are grijă de tinerii ce au ales să se formeze din punct de vedere profesional în incinta ei.

Începutul este mereu special…Întâlnirea cu noii colegi, schimbarea mediului în care trăieşti, mutarea într-un oraş nou..Toate aceste evenimente nu fac decât să te întărească, să formeze noul om care vei deveni.

Viaţa la Medicină nu este atât de dificilă, contrar opiniei tuturor. În ciuda programului radio-uîncărcat, se găsesc câteva ore libere în care poţi face ceea ce îţi doreşti. Poţi să îţi continui hobby-urile de dinainte de facultate, să vizitezi noul oraş sau să încerci lucruri cu adevărat noi. Unul dintre acestea este Radio-ul, un proiect ce a luat naştere acum câţiva ani. Radio Universitas sau, pe scurt, Radio U, a plecat de la un proiect de suflet şi a prins un frumos contur în realitate. La parterul Universităţii, există câteva camere izolate fonic amenajate special pentru acest scop.

Poate te întrebi ce caută un post de Radio într-o Universitate de Medicină şi Farmacie…Acesta e menit să satisfacă curiozitatea multor studenţi pasionaţi şi de “altceva”. Știi vorba aceea: un om nu este complet sau fericit dacă este expert numai într-un singur domeniu. Astfel, un medic bun devine extraordinar dacă, pe lângă cunoştinţele teoretice şi practice pe care le dobândeşte pe parcursul anilor de studiu, deţine noţiuni legate şi de istorie, literatură şi, de ce nu, radio! Există, cu siguranţă, mulţi tineri care şi-au dorit măcar o dată să vadă cum este la un post de Radio, ce echipamente există, cum se difuzează o emisiune, ce înseamnă să faci o ştire şi să o prezinţi. Acest vis poate fi transformat în realitate!

E suficient să spargi o dată gheaţa şi să deschizi uşa ce te desparte de studioul Radio. Acolo o vei găsi pe Oana, coordonatoarea proiectului. O fire sociabilă, cu zâmbetul pe buze, este mereu dispusă să îţi prezinte echipamentul şi să îţi ofere mai multe detalii despre programul si emisiunile ce există. Mai mult, poţi primi propunerea de a te alătura echipei şi de a avea propria contribuţie la crearea unei emisiuni sau poţi avea propria ta emisiune Radio! Se încurajează dezvoltarea personală, ieşirea din zona de confort şi creativitatea. Ideile tale pot completa grila de programe ce există deja, aşa că poţi să-ţi laşi încă de acum imaginaţia să depăşească limitele realităţii.

Cum poţi menţine echilibrul între studiu şi Radio? Prin simplul fapt că tu iti creezi programul. Este de la sine înţeles că învăţatul este prioritar, aşadar nu există constrângeri. În cazul în care vei fi norocosul prezentator sau realizator al unei emisiuni, îţi vei construi programul de lucru în funcţie de pauzele de la facultate. Iar dacă ai săptămâna full de cursuri şi laboratoare, o oră în weekend poate fi momentul tău de relaxare.

Care sunt avantajele implicării într-un astfel de program? În primul rând, dezvoltarea unor noi abilităţi. Pornind de la interacţiunea cu echipamentul tehnologic de la Radio, până la îmbunătăţirea capacităţii de a vorbi în public, de a comunica, de a interacţiona cu alte persoane. Cercul tău de cunoscuţi se va mări automat. În plus, prin crearea unei pagini de promovare a emisiunii pe care o prezinţi, cuvintele şi ideile tale vor atinge un număr mult mai mare de oameni. Vei avea acea satisfacţie personală pe care realizarea unor activităţi în plus, desprinse de cotidian, ţi-o oferă. E un gând frumos acela în care apari tu, la finalizarea celor 6 ani de Medicină şi te întrebi: “Ce am făcut în 6 ani de zile?” Iar răspunsul ce va apărea imediat în minte va cuprinde, pe lângă studiul intens şi sesiunile de neuitat, hobby-urile şi pasiunile pe care le-ai urmat în timpul liber. Poate vei realiza că tocmai această satisfacţie dată de urmarea pasiunilor tale ţi-a oferit şi energia de a învaţa cu mai mult drag şi spor!

În plus, un lucru important de menţionat este că nu e importantă Facultatea la care studiezi. Indiferent de specializarea pentru care ai optat (Medicină Generală, Farmacie, Medicină Dentară, Balneofiziokinetoterapie, Asistenţă Medicală, Bioinginerie), la Radio există un loc pentru fiecare doritor. De asemenea, poate te va încânta să afli că din echipa celor care prezintă la Radio fac parte şi Profesori Doctori.

Îţi voi relata acum o mică parte din experienţa mea la Radio U. Am primit propunerea de a mă implica la începutul anului IV. Nu am stat mult pe gânduri. Am ales să fac parte din acest proiect, deşi era pentru prima dată când făceam aşa ceva.  Am făcut cunoştinţă cu persoane noi, experţi din alte domenii şi am creat propria mea emisiune, “Vocea studentului”.  Radio-ul mi-a deshis multe drumuri, a fost intermediarul prin care am cunoscut oameni noi şi poveştile lor unice de viaţă. M-a ajutat să îmi transform un vechi vis în realitate, fără a fi necesar să fac o Facultate de Jurnalism.

Cred cu adevărat că este bine să profităm de orice oportunitate pe care o avem, de orice şansă pe care viaţa ne-o oferă. Nimic nu este întâmplător, aşa cum nu e întâmplător că ai ajuns exact la această Universitate. Dragă bobocule, bine ai venit la UMF “Grigore T. Popa” Iaşi! Noi, cei de la Radio, te aşteptăm să facem cunoştinţă şi, eventual, să ne spui cum ţi se par primele săptămâni din viaţa de student medicinist.

logo-radio-u-completat

http://radio-u.umfiasi.ro/